Nytt år, 2023

Då var jul och nyår bakom oss. Vi har haft en skön jul med mycket härligt firande med familj och släkt. Många runt om oss har varit sjuka men vi har klarat oss. Julafton firades hemma med barnen och till flickornas stora förtjusning kom tomten. Tyvärr var storebror iväg precis när tomten var på besök. Tokigt som det kan bli. ; )

Nyår firade vi in med finaste vännerna. Vi hjälptes åt med maten och alla var mätta och nöjda när vi skålade in 2023. Vi hade dessutom fixat skattjakt till barnen, klippt ut stjärnor och dekorerat bordet med efter instruktioner av http://hannawendelbo.com Det var även där jag hittade skatten till barnens skattjakt. En diamant. Klippt av gamla tapeter. Bara älskar sånt. Hanna visar även hur man kan klippa ut lyckokakor och stoppa in lappar där det står fina saker på. Självklart gjorde vi det också. Det blev väldigt uppskattat.

Vi njöt av att ha jullov och sista helgen innan skolan drog igång igen tog vi in på hotell. Vi hade dessutom möjlighet att checka in tidigare så vi kom dit redan vid 10.30. Hotellet har en pool som vi passade på att besöka. Man bokade den privat och det tyckte flickorna var väldigt spännande. Sen hängde vi på rummet vilket stressade mig lite först men snabbt insåg jag att det var nog det alla behövde. Till kvällen beställde vi pizza som vi satt i sängen och åt av. Det myset lever vi länge på. Till flickornas stora lycka fick vi plats i stora sängen allihopa och där sov vi gott.

Vi valde att åka på hotell för att få ett miljöombyte och fast vi egentligen inte gjorde något speciellt så gjorde det en enorm skillnad. Det blev en helt annan energi i kroppen efteråt.

Vi har börjat gå i skogen varje dag som vädret tillåter det. Lite mat och dryck med så är utflykten fulländad. Det är jag och de två yngsta flickorna. En dag vräkte regnet konstant och vi bestämde oss för att stanna vid ett vindskydd och leka istället. Då fick vi idén att sova i vindskydd, sagt och gjort, nu i helgen packade vi bilen och drog iväg. Vi fick leta ett tag innan vi hittade ett vindskydd som låg relativt nära vägen. Vi hade ju en del saker med oss. Det slutade med att vi hamnade på ett ställe vi har varit innan. Det är en bit att bära packningen men helt klart värt det. Vi hade med oss vikmadrasser, fällar, sovsäckar, kuddar och extra kläder. Ja, givetvis mat också. Torr ved hade vi också med för vi anade att det inte skulle finnas ved vid denna tiden på året. Det hade regnat rejält på vägen dit men när vi packade ur bilen var det uppehåll. Vi hann även göra upp eld och fixa mat. Vi värmde vatten och gjorde ”varma koppen”, kaffe och macka direkt när vi kom dit. Till kvällen värmde vi fisksoppa som vi hade med färdig, det var rester från kvällen innan. Sen kom regnet och mörkret. Vi tände lyktor och gjorde oss färdiga för att krypa ner i sovsäckarna. Det blev tandborstning och lite klädbyte. Barnen hade ju overaller och de tog vi av. Vi hade med ett extra lager kläder de fick ta på sig. Vi är ju vana vid vikingalivet och vet hur bra ylle värmer. Så alla hade yllemössor och yllefiltar ovanpå sovsäckarna. Jag och Frid var faktiskt klädda helt som vikingar. Vilket innebär lager på lager. Jag hade underställ och ylletröja under min linneklänning. En ylleklänning ovanpå linneklänningen och ytterligare en ylleklänning som är som vikingatidens kappa. Vi hade handledsvärmare nålbundna i ylle och yllesockor. Men som sagt när vi skulle sova tog vi av ytterkläderna och tog på ”sovkläder”. Klockan 19 låg vi nerbäddade och det är inte ofta vi har lagt oss vid den tiden. Hahaha. Men då var det ju beckmörkt och regnet vräkte ner. Vår stora tjej låg och läste i sin bok med hjälp av ficklampa och vår lilla tjej somnade efter en stund. Vi vuxna var väl mer eller vakna större delen av natten för att hålla koll på flickorna så de hade mössor och filtar på sig. Men det var det värt. Man sover väldigt gott utomhus och behöver inte lika många timmars sömn. När vi vaknade hade det slutat att regna och stormen hade lugnat sig lite. Då gjorde vi upp en eld och värmde vita bönor i tomatsås. Vi åt även kokta ägg och mackor. Flickorna fick varm saft och vi vuxna drack kaffe. Det smakade riktigt gott. Vi visste att vädret skulle bli sämre så vi packade ihop efter frukosten. Vi hann dock inte bort till bilen förrän himmelen öppnade sig och haglet störtade över oss. Som tur var kom inte regnet förrän vi satt i bilen på vägen hem.

Sova på hotell och sova i vindskydd är ju en stor kontrast. Vi gillar dock båda och det gäller hela familjen. Vi skickade en bild från vindskyddet till vår 16-åring och berättade att vi sov i vindskydd och får tillbaka kommentaren; Mysigt.

Vi var helt slut när vi kom hem från vårt skogsäventyr men hade ändå fått energi och beslöt oss för att städa ut julen. Nu är det ju en del vinter kvar men visst känns det att den ljusa tiden är här.

Idag har solen varit framme nästan hela dagen och det är länge sedan vi fick njuta av den. Det har blivit en skogsrunda idag igen. Håller tummarna för att vi kommer kunna göra detta flera gånger i veckan. Kommer snön kan vi inte gå men visst, då kan vi ju leka i snön. Känner verkligen hur både jag och barnen behöver den rundan. Det är ju jätteviktigt att få dagsljuset och den friska luften för att må bra. Runt oktober går jag i ide och vill bara vara inne men nu längtar jag ut. Vår ena dotter mår väldigt dåligt pga olika saker och då är detta en bra sak att göra för bättre mående. Vår yngsta vill inte vara på sin förskola eftersom hon tycker det är stökigt med alla barn och har nog fått separationsångest eftersom Frid har fått ändrade tider och är hemifrån större delen av dagen och vår äldsta började på internat nu när han började på gymnasiet och därmed ”försvann” från vår familj. Jag tror det blev jobbigt för henne och hon mår bäst när vi är alla samlade hemma. Eftersom vi har valt att jag ska vara hemma för att kunna hjälpa vår näst yngsta dotter kan yngsta också få vara hemma. Nu har vi påbörjat nedräkning till sportlovet.

Jag går med Frid! /Sol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *