Alla hjärtans dag på Store mosse nationalpark

På alla hjärtans dag körde jag, Frid och Sigrid på en minisemester. Vi är på Store mosse nationalpark. Här finns två stugor som fungerar som vandrarhem. Frids familj har besökt nationalparken i över 50 år. Så Frids barndom innehåller många fina semesterminnen härifrån. Inatt har vi sovit i stugan på S Svänö.

S Svänö

Det som är annorlunda med dessa vandrarhem är att det finns varken ström eller indraget vatten. Man får hämta vatten i en pump ute och elda i kamin om man vill ha värme. Nu är det ju mitt i vintern så vi fick ju elda en god stund innan vi kunde ta av oss ytterplaggen. Men vi har sovit gott.

Denna bilden är inte från S Svänö utan från Lövö

Det är ju en mosse som man hör i namnet. Det innebär att att naturen är väldigt speciell. Det finns många fina vandringsleder här. Energierna är alldeles magiska. Nu har vi inte med våra stora barn men de brukar vara med varje år (vi är här en gång om året när det är varmare) och de älskar det. Det finns även ett naturum som är jättemysigt att besöka. Det finns massor av saker att göra där. De har bla en mycket trevlig runda utanför som är uppbyggd som en saga. Där ska man leta efter en trollunge som har kommit bort. På naturum finns det böcker, kikare att titta i över mossen, ett lekrum för barnen, pussel och ett rum som är som en biologisal med mikroskop och djurdelar, skelett och diverse spännande saker att undersöka. Dessutom serviceminded personal.

Man åker hit av intresse för naturen. Fågelskådare och vandrare men även de som behöver en break från vardagen. Här är man ett med naturen. Det är som man färdas mer än 100 år tillbaka. Det är utetoaletter, spis att elda i och ingen ström dvs inga lampor att tända när det blir mörkt. Men i vår stressiga vardag blir detta ett sätt att ladda om batterierna. Ett sätt att gå tillbaka till vårt ursprung. Men visst är det mysigare att åka hit på sommarhalvåret när det inte är kolmörkt när man ska kissa på kvällen innan läggdags.

Vi har precis upptäckt att det ska komma in en storm över Sverige i helgen så det var ju ingen trevlig överraskning. Vi håller tummarna för att den inte blir så stor här. Vi befinner ju oss trots allt mitt i skogen.

Jag går med Frid. /Sol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *