Gran, Egypten, Second hand och bärssjal

Då var granen på plats. Det har varit mycket funderingar fram och tillbaka huruvida vi skulle ha gran eller ej. Det är ju väldigt konstigt att fälla så många granar varje år för att vi ska ha de inomhus några veckor (om man har tur och granen inte är ett skallrande skelett efter 2 dagar) för att sedan bara slänga ut den. Det känns verkligen inte bra. Men vi ÄLSKAR ju granen. Det är ju alldeles underbart att känna grandoften och få se denna glittrande skapelse lysa upp vår gråa tillvaro. Fast hur skulle vi få in en gran rent platsmässigt. Vår familj har ju ökat och numera sitter vi och äter där granen stod i fjol. Vi lyckades hitta en liten långsmal gran och pressade in den i en hörna. Vi kommer inte behöva ha paket under den, de kan vi ha vid vår kamin. Det är väldigt mysigt med gran men vi kommer nog fortsätta denna diskussion. Hur kan vi göra istället?

Har ni gran? Hur gör ni som inte har?

Nu har barnen snart jullov och det längtar vi alla efter. Ska bli så skönt att bara få ta det lugnt. Det märks verkligen på barnen att de behöver en break. Det hade gärna fått snöa lite också. Det kom ju några flingor som låg ett par dagar men nu är det 5 plus igen och regn. Känns inte så juligt! Ironiskt nog brukar snön komma i februari när man bara längtar efter våren. I fjol åkte vi en vecka till ett badpalats i Egypten och det var verkligen fantastiskt. Det var inte jättevarmt men bara att få en veckas soldusch var ju så välbehövligt. Men då hade vi ju haft världens sämsta sommar. Denna vintern kommer man nog inte känna samma behov. Fast mitt solbehov är alltid stort!

Jag och Siri på vår vinterpromenad;

Frid och Varg i Kairo;

Vi är färdiga med nästan alla julklapparna. Vi försöker tänka miljömässigt och hålla nere antalet. Tycker faktiskt vi har lyckats bra. Sen har vi även handlat på second hand. Jag lyssnade på Stilsnack. En podd om kläder och inredning som går på djupet. Kan jag varmt rekommendera. De diskuterade om man kunde köpa julklappar på second hand eller ej. De tyckte att det kunde man inte. Men där måste jag opponera mig och hävda motsatsen. Dels så kan man hitta väldigt fina saker till barnen som andra knappt har använt och dels kan man hitta fina vintageprylar som den medvetne kan uppskatta. Det kräver nog lite mer av givaren, man får liksom tänka till. Vad kan mottagaren uppskatta. Men sen ser jag givetvis tjusningen i att gå ut i handeln och kunna köpa nytt. Speciellt lokalt tillverkade saker. Och givetvis allra helst hantverk. Tyvärr är våra barn väldigt lättpåverkade av vad alla har och av reklam. Dvs mycket plast och inte direkt hållbart. Vår minsta ska iallafall få en docka som är tillverkad i Sverige och den är köpt i andra hand. En ”Rubens barn”. De kostar en hel del och därför var det roligt att kunna köpa den för sänkt pris av en förälder där dockan mest hade suttit på en hylla. Den kostar nästan 1000kr ny och vi köpte den för 300kr.

Jag och Frid har köpt en bärsjal till varandra i julklapp. Fast egentligen mest till mig eftersom Frid föredrar sele. Det var en regnbågsförälder ifrån norra Sverige som gärna sålde den till en regnbågsfamilj. Så vi slog till. Givetvis är det en regnbågssjal. Det var faktiskt stor skillnad att använda den jämfört mot den vi har. Den ”nya” är i bomull den vi har redan är i bomull, rami (från en växt) och silke.  Den är dessutom kortare. Sjalar är uppdelade i siffror. Den vi redan har är en 6:a och den nya är en 5:a. Det är en smaksak, kroppsstorlek och beror på vad man vill knyta för olika knyt. Än så länge kör jag med ett och samma knyt men ska försöka utmana mig i nya knyt. Finns jättemånga olika knyt på youtube.

Nya sjalen;

Ha en härlig onsdag.

Jag går med Frid! /Sol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *