Höstdagsjämning, rensning och mer viking!

Godmorgon alla monsterdiggare!

Igår var första dagen på mitt nya liv!

Igår var höstdagsjämning. Vilket jag inte upptäckte förrän dagen var slut. Men förstod då mitt och frugans energipåslag. Det var inget speciellt, bara vanlig tvätt och städ som var i stort behov. Sen fick vi hem våra små gryn en dag tidigare så det var verkligen en härlig dag.

Igår tog jag även vissa beslut, bla att försöka komma igång och blogga och instagramma.

Jag och Frid har ju diskuterat många gånger hur man kan leva mer i vikingkänsla året runt. Vår sista marknad är ju avklarad. Säsongen börjar igen till Valborg. Vår sista marknad var i blandad känsla. Dels så är det alltid lite vemodigt att det är sista gången inför en lång vinter. Dels så regnade det och blåste ganska friskt. Det tar lite på tålamodet när man klämmer in 4 barn i tältet och hör Frid tjoa till utanför när hon ser hur vattnet rinner rakt ner från vår markis ner i vår låda med pärlor. Detta var på lördag fm och som tur höll det uppe sen resten av marknaden. En annan sak som var härlig var att vi fick avsluta säsongen med barnen. Deras helger hos oss ligger tyvärr på våra marknadsfria helger.

Så åter till hur man kan vara viking året runt.

1. Sova ute

Man kan ju faktiskt ligga i tält även om det är vinter. Vi orkar nog inte med det på vardagar eftersom barnen ska upp i skolan men absolut skulle det funka på helger. Sen har vi ett uterum som inte är isolerat. Vi har faktiskt pratat om att inreda det med bäddsoffor så att vi snabbt kan ändra om till sovmöjligheter när vi känner för det. Fördelen är att vi är inomhus och behöver inte fundera över vädret men vi får ändå uteluften. Sova ute är ju bra för hela kroppen, man håller sig friskare och jag upplever att jag är piggare trots lite sömn. Sen har ju Flisan sin kvalster allergi och förkylningsastma och det kan bara vara bra för henne med all frisk luft.

2. Kläder

Ja, man kan ju faktiskt ha på sig vikingkläder även om man inte är på marknad. Jag trivs jättebra i de kläderna. Min outfit består av en särk, en hängsleklänning, yllestrumpor och ett bälte i midjan. Det är naturmaterial och bara där har vi mycket att vinna. Naturmaterial är bättre för vår hud, bättre för miljön och är väldigt skönt. Det anpassar sig efter temperaturen. Särken är av lin och klänningen och strumporna är av ull. Sen kan man ju faktiskt blanda upp dessa kläder med moderna. Ha särken med en snygg kavaj eller yttertunikan med en luvtröja.  Yllesockor inget konstigt.

3. Maten

Vi äter ju utomhus på marknader av förklarliga skäl. Men det är ju nåt speciellt att sitta vid en öppen eld och laga sin mat. Det är ju inte praktiskt att behöva fixa en eld varje kväll och försöka fixa käk till en hungrig och trött familj men än en gång så har vi ju faktiskt möjlighet till det på helgen. Sen känner jag inte att vi måste bara äta mat som fanns på vikingatiden men definitivt mer hemmaodlad mat. Vi har odlat en hel del denna sommaren. Både tomater, purjolök, rosenbönor och squash. Så det ska vi fortsätta med. Det känns det viktigt med ekologisk och närodlad mat. Ren mat helt enkelt!

4. Materiella saker

Tänk mer på här och nu. Behöver vi alla dessa prylar? Kan man laga eller köpa begagnat. Kan du själv eller någon annan tillverka det? Köp svenskt, lokaltillverkat och gärna återvunnet. Rensa, rensa, rensa… Vi kan ändå inte ta med sakerna när vi dör. Prylars energi tynger ner oss och håller oss kvar. Behåll saker som du har användning av och som gör dig glad.

5. Antisvensson

Det handlar väl mycket om att våga vägra följa strömmen. Våga vägra vara en  Svensson. Våga följa hjärtat och lita på sig själv. Detta är en stor utmaning för mig som är en mästare på anpassning för att inte sticka ut. Så nu tänker jag vara lite obekväm och sticka ut…

En annan sak som är mitt nya liv är ju att jag skriver på en bok. Jag har ingen aning om när den är färdig men det blir som det ska! Jag tänker inte avslöja något från den heller. Hehe…

Nu önskar jag alla en härlig dag. Så hörs vi snart igen!

/Sol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *