2016-12-16 Vikingaadvent: Vänt

Vi har valt att fira ”Vänt” på Tors dag i stället för advent på söndagar. Barnen reagerade inte så mycket på förändringen. De brukar få en liten adventspresent, numera väntpresent, så ytterligare två dagar att fira var bara positivt!

Text hämtad från Väntljusstakens facebooksida:

Väntljusstaken är ett alternativ till den kristna adventsljusstaken. Även den som inte väntar på Jesus återkomst kan känna ett behov av att tända ljus i den mörkaste årstiden och räkna ner dagarna till julen som ju är en högtid som firas av så många fler anledningar än just Kristus födelsedag. Från början är julfirandet en hednisk tradition som hänger samman med midvintersolståndet och solens födelse, men som de kristna ”lånade” för att göra till sin. Därför är det inte mer än rätt att vi nu lånar de kristnas adventsljusstake och gör den till vår!

Väntljusstaken har sex stycken ljus som tänds de sex torsdagarna innan midvintersolståndet. Vilken sexarmad ljusstake som helst duger, och du dekorerar den efter eget tycke.

Namnet ”Vänt” är en ordlek med orden vänta och advent. Detta är en ny sed under utveckling, var med och skapa och sprid den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *